وزن مخصوص بتن
از آنجایی که وزن منحصربهفرد اکثر سنگدانه های بتن های عادی در محدوده 2400 الی 2800 کیلوگرم بر متر مکعب قرار دارند، در نتیجه چگالی بتن تشکیل شده با سنگدانه های طبیعی معمولی در دامنه 2200 الی 2600 کیلوگرم بر متر مکعب قراردارد. در نتیجه وزن مرده قطعات بتنی معمولا زیاد میباشد و نسبت زیادی از بار وارده بر سازه را تشکیل میدهند در چنین مواقعی بایستی از بتن های سبک تر به کار گرفت و بر عکس در بعضی موارد به منظور حفاظت نیاز است که از بتن های سنگین تر استفاده شود. بدین ترتیب بتن بکار رفته در سازه ها را می شود به دسته های پایین تقسیم کرد.
1- بتن سبک با وزن مخصوص کمتر از 1800 کیلوگرم بر متر مکعب
که در تولید آن از مصالح سبک نظیر سنگ آتش فشانی متخلخل استفاده می شود. بتن های سبک با توجه به نحوه ساخت آنها به طور زیر طبقه بندی میشوند.
الف- با به کارگیری از دانه های سنگی سبک و متخلخل که دارنده وزن اختصاصی ظاهری کمتر از 2000 کیلوگرم بر متر مکعب باشند، به این نوع بتن، بتن سبک دانه، گفته می شود.
ب- با ایجاد حفره های وسیع در داخل بتن و یا ملات (این حفره ها به سادگی نسبت به حفرهای فوق العاده ریز ناشی از مواد حباب زا بتن قابل تشخیص میباشد)، با ایجاد حباب های گاز در بتن درست شده (با حباب های به قطر 0.1 الی 1 میلی متر) حباب ها بایستی در هنگام اختلاط و تراکم بتن پایداری خود را حفظ نمایند. بتن بدست آمده را بتن اسفنجی می نامند.
ج- با حذف ریز دانه ها از ترکیب، به صورتی که حفره های درونی به تعداد زیاد در بتن بوجود آید. دراین موارد معمولا از ذرات درشت دانه استفاده می گردد. بتن درست شده بدین روش را بتن فاقد ریزدانه می نامند.
وزن مخصوص بتن
2- بتن معمولی با وزن منحصر 2200 الی 2600 کیلوگرم بر متر مکعب
بتن معمولی برای ساختمان های معمولی، پل ها، دال های بتنی، تیر، ستون، پی ها … استفاده میشود.
3- بتن های سنگین، این نوع بتن با وزن منحصربهفرد 3000 الی 4000 کیلوگرم بر متر مکعب
بتن سنگین برای حفاظت در برابر تشعشعات گاما و ایکس در راکتورهای هسته ای و پناهگاه ها و نیروگاه های اتمی…. استفاده میگردد.